Diagnostiek
Diagnostiek kun je vergelijken met het maken van een foto, dit doen we om de kern van je klachten te begrijpen. Het helpt om te zien wat er aan de hand is en hoe we jou het beste kunnen helpen. We doen een grondige evaluatie van symptomen, gedragingen en andere relevante factoren om een nauwkeurige diagnose te stellen en een behandelplan op maat te maken. Bij diagnostiek gebruiken we verschillende benaderingen, waaronder onderkennende (wat zijn de symptomen), verklarende (waar komen de klachten vandaan) en functionele diagnostiek (hoe beïnvloeden de klachten jouw functioneren). Zo krijgen we een compleet beeld en kunnen we de beste stappen vooruit zetten. Diagnostiek kan worden toegepast bij kinderen, vanaf 4 jaar en volwassen.
Onderkennende diagnostiek
Onderkennende diagnostiek draait om het herkennen en organiseren van symptomen, waarbij we bepalen of een specifieke stoornis of aandoening aanwezig is volgens diagnostische richtlijnen, zoals beschreven in classificatiesystemen zoals de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).
Verklarende diagnostiek
Verklarende diagnostiek, aan de andere kant, focust zich op het begrijpen van de onderliggende oorzaken en factoren die hebben bijgedragen aan het ontstaan en voortduren van psychische problemen. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar biologische, psychologische, sociale en omgeving gerelateerde aspecten die een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen en in stand houden van de symptomen.
Functionele diagnostiek
Een andere vorm van diagnostiek, functionele diagnostiek, houdt zich weer bezig met het beoordelen van het functioneren van een individu in verschillende dagelijkse situaties, zoals werk, school, relaties en zelfzorg. Het doel is om te begrijpen hoe de symptomen van de psychische aandoening het functioneren van de persoon beïnvloeden en welke beperkingen dit met zich meebrengt in het dagelijks leven.
Bij De GeluksManager combineren we al deze verschillende benaderingen om een uitgebreid beeld te krijgen van de oorsprong van mogelijke psychische aandoeningen. Op basis hiervan stellen we vervolgens onze behandelplannen op, altijd in overleg met jou als cliënt. Samen komen we er uit!
Meer informatie
"*" geeft vereiste velden aan