Behandelvormen

Niet alleen wij, maar ook onze behandelingen blijven met de tijd meegaan! Onze GeluksManagers streven ernaar om zoveel mogelijk te werken volgens de nieuwste zorgstandaarden voor al onze behandelingen. We hanteren het principe van “pas toe of leg uit”, wat betekent dat we de standaarden volgen, of gemotiveerd afwijken indien nodig. Het belangrijkste is dat we de vormgeving van de behandeling altijd met jou als cliënt bespreken, zodat het goed aansluit bij jouw behoeften en wensen.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die je helpt om op een andere manier naar problematische situaties te kijken en er anders mee om te gaan. Bij CGT gaan we ervan uit dat onze gedachten en gedrag invloed hebben op onze problemen en deze in stand kunnen houden. Door samen te onderzoeken, te bespreken en je gedrag te veranderen, kunnen we je psychische klachten verminderen. Samen met je behandelaar werk je actief aan het verbeteren van je klachten en het vinden van positieve gedachten. Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van gedragstherapie en cognitieve therapie. 

Psychotherapie is een methode voor het behandelen van psychische stoornissen of levensproblemen door middel van praten. Door wetenschappelijk onderzoek weten we dat praten over problemen tussen patiënt en hulpverlener een effectieve behandelmethode is. Tijdens deze gesprekken kunnen je gedrag, gedachten, emoties en persoonlijke eigenschappen veranderen. Zo kunnen psychische klachten en problemen stap voor stap verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie. Schematherapie is ook een wetenschappelijk bewezen effectieve methode. Met deze vorm van therapie duik je naar de oorsprong van hardnekkige patronen en ga je eraan werken om deze te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen wordt onderzocht. Op deze manier leer je patronen herkennen en hoe je deze kan veranderen zodat je anders gaat denken, je beter in je vel gaat zitten en dingen anders aanpakt. Je leert om aan te voelen wat je behoeftes zijn en hoe je hier op een gezondere manier mee om kunt gaan. Schematherapie gaat je helpen om beter richting te kunnen geven aan je leven en hier meer uit te halen. Ook leer je hoe je relaties met anderen kunt verbeteren.

Imaginaire Exposure
Het is logisch dat je jouw traumatische herinneringen juist weg wilt drukken, maar hiermee verwerk je het trauma helaas niet. Met Imaginaire Exposure ga je de uitdaging aan om jouw traumatische herinneringen naar boven te halen en stel je je kwetsbaar op.

Je behandelaar en jij gaan terug naar jouw traumatische gebeurtenis. Doordat je de gebeurtenis onder begeleiding gaat herbeleven, kan je er anders naar gaan kijken. Omdat je nu actief bezig bent om het trauma te verwerken, vermijd je de gedachten niet meer. Wanneer je dit vaker doet zullen jouw lichaam en brein merken dat het gevaar er niet (meer) is. Hoe verder je vooruit gaat, hoe minder negatieve gevoelens en gedachten je zullen beïnvloeden. Je krijgt weer controle over je gedachten en daardoor kun je dus ook activiteiten en situaties weer aan die je eerder vermeed. Jouw leven gaat weer de positieve kant op!

Imaginaire Rescripting
Imaginaire Rescripting is een vorm van traumabehandeling waarbij je een traumatische herinnering terughaalt en deze in gedachten proberen te ‘rescripten’ (herschrijven). Op die manier transformeer je een zeer traumatische herinnering, die sterke emoties oproept, naar een meer neutrale herinnering. Hierdoor kunnen je psychische klachten afnemen. Ook bij andere klachten zoals depressie, suïcidale gedachten en een laag zelfbeeld gebruikt een psycholoog deze vorm van therapie.

Narratieve Exposure Therapie (NET)
Behandelaars halen vaak traumatische ervaringen naar boven tijdens therapie. Bij Narratieve Exposure Therapie (NET) plaats je, onder begeleiding van jouw therapeut, je traumatische gebeurtenissen en bijbehorende gedachten in jouw levensverhaal.
Jullie bespreken de belangrijkste gebeurtenissen in jouw leven, de positieve en de negatieve hoofdstukken, en plaatsen deze in detail binnen jouw levensperspectief. Je blikt terug op jouw gevoelens en emoties die bij deze gebeurtenissen omhoog kwamen. Op die manier krijg je een goed beeld van hoe je wordt beïnvloed door je eigen gevoel en emoties. Deze therapievorm helpt je bij het verwerken van een trauma. Alle gebeurtenissen worden samengevoegd in een document.

EMDR-therapie
EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Dit kan vanalles zijn, een ongeval, seksueel geweld of een ander geweldsincident. EMDR werd voor het eerst door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro beschreven, dit is meer dan 25 jaar geleden. In de jaren daarna werd dit verder uitgewerkt en ontwikkelt tot een volwaardige en effectieve therapie methode. Vandaag de dag gebruiken we deze nog steeds!

Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) is een bewezen effectieve vorm van gedragstherapie die uit de bekende cognitieve gedragstherapie is ontstaan. Deze therapievorm helpt je om gedachten en emoties te accepteren en te omarmen, in plaats van ermee te worstelen. Logischerwijs proberen we negatieve gedachten te vermijden of te onderdrukken, maar juist dan komen deze gedachten later terug en zijn ze tien keer zo sterk.

Oplossingsgerichte therapie is gesprekstherapie waarbij niet wordt gekeken naar je problemen, maar vooral naar je eigen sterke kanten en mogelijke oplossingen die je naar een positieve toekomst kunnen helpen. Tijdens de gesprekken kijken jij en je behandelaar naar jouw doelen en wensen voor de toekomst. Vervolgens zoek je gezamenlijk naar mogelijke oplossingen om deze toekomstdoelen te behalen. Oplossingsgerichte therapie is van korte duur maar gericht op resultaat. Positieve veranderingen zijn snel zichtbaar!

Meer informatie

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Meer
informatie
nodig?

Contact

Neem contact met ons op voor professionele ondersteuning en begeleiding.